IndreamCard, cay.com.tr üyelerinin kullanabildiği avantajlı bir karttır.
CAPS, cay.com.tr üye iş yerlerinin (örn. cafelerin) sektörün uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve bir puan sistemine tabi olması demektir. Cafeler, sektördeki diğer firmalar arasında tatlı rekabetin sağlanması açısından bu puanlama sistemi ile marka değerlerini ve kalitelerini artırırlar. CAPS puanı belirlenen ortalamanın üzerinde olan firmalar, cay.com.tr vitrininde ücretsiz olarak yayınlanır ve müşterilerine kendilerini bu platformda tanıtma şansı elde etmiş olurlar. CAPS uzmanı olarak cay.com.tr’de görev almak isteyenler için bir başvuru merkezimiz bulunmaktadır.
İçerik Üretim Merkezi cay.com.tr kurumsal üyelerinin, bloglarında çay, kahve ve cafe konularında alanında uzman profesyonel yazarlar tarafından destek alması hizmetini kapsar. Kurumsal üyeler, cay.com.tr portalında yayımlamak istedikleri her bir içerik için profesyonel yazarlara içerikleri ve taleplerini ileterek diledikleri zamanda yayımlanmasını sağlayabilirler. İçerik paketleri; Ayda 10 İçerik, Ayda 20 İçerik, Ayda 30 İçerik şeklindedir.
Espresso: Neredeyse tüm kahvelerin başlangıç noktası diyebiliriz kendisine. İnce şekilde öğütülmüş kahve, kahve makinesinde belirli bir basınç ve yüksek ısıdaki suyla süzülerek bardağa dökülür. 25 ml. ve 30 ml. arasında değişir. Birimi shot’tır.
Americano: Bir shot espresso ve üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahvedir. 30 ml. espresso üzerine yaklaşık olarak 470 ml. su eklenir.
Doppio: İki shot espresso üzerine su eklenerek hazırlanır. Americano’dan daha serttir. Yaklaşık 60 ml.’lik kahve ve 440 ml. su eklenerek oluşturulur.
Lungo: Üç shot espresso üzerine eklenen suyla ortaya çıkar. Espresso türleri arasında az tercih edilen bir tür kahvedir.
Caffe crema: Espresso’nun eski adı olarak adlandırılabilecek, günümüzde İsviçre’de servis edilen ve 180 ml. espresso, 240 ml. suyla hazırlanan kahvedir.
Affogato: Bir ya da iki shot espresso içine koyulan iki kaşık vanilyalı dondurmayla hazırlanandır. Vanilyalı dondurmanın kokusu ve tadı yavaşça kahveye geçer. Afiyetle içilir.
Espresso Romano: Adında Romano geçmesine rağmen İtalya’yla hiçbir ilgisi olmayan bir kahvedir. Bu kahvenin özelliği bir shot espresso’nun yanında verilen limon dilimidir.
Ristretto: Bir shot espresso bana çok gelir diyenler için hazırlanan kahvedir. Ristretto’yu hazırlamak için kullanılan kahve oranı normal espresso’nun yarısı kadardır.
Cafe bombon: İspanya’nın nev-i şahsına münhasır kahvesidir. 1 espresso shot’ı ve aynı oranda yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Kahvenin iki kademeli görünmesini sağlamak için süt yavaşça dökülür ve dibe çökmesi beklenir.
Cappuccino: Espresso, sıcak süt ve süt köpüğünden oluşan, Türkiye’de de oldukça yaygın tüketilen bir kahvedir. Kahvenin ısısını korumak için porselen bardakta servis edilir.
Cortado: Kahvenin acılığı ve asiditesini azaltmak amacıyla espresso shot’ının yarısı oranda eklenen sütle oluşan kahvedir. Portekiz’de bolca tüketilir.
Latte: Bir espresso shot’ın üzerine 3 ya da 5 oranda eklenen buharlanmış sütle hazırlanan latte, latte art’ıyla aşina ve hastası olduğumuz kahvelerden bir tanesi.
Espressino: Latte’ye benzeyen ancak içinde kakao bulunan kahvedir.
Flat White: Avustralya ve Yeni Zelanda arasında kıyasıya rekabete neden olan kahvedir. Çıkış noktası olarak bu iki ülke gösterilir. İki shot espresso üzerine eklenen tamamen pürüzsüz hale getirilmiş sütle hazırlanır.
Macchiato: Bir shot espresso içine eklenen yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Espresso’dan daha yoğun bir lezzete sahiptir. Genellikle üzerine kakao eklenir.
Vienna coffee: Espresso’yla hazırlanan ve üzerine çırpılmış krema eklenilen bir kahvedir. Avusturya Viyana’nın resmi kahvesidir.
Café au lait: Bir shot espresso ve aynı oranda ısıtılmış sütle hazırlanan, Fransa’da en çok tüketilen kahvedir.
Espresso con panna: Vienna coffee gibi, espresso con panna da espresso üzerine eklenen çırpılmış kremayla servis edilir.
Türk kahvesi: Kendisine has kahve öğütme yöntemi olan ve en ince oranda çekilmiş kahveyle hazırlanan Türk kahvesi, kendine özel bardağı ve yanında lokumuyla servis edilir.
Mırra: Türk kahvesi gibi hazırlanan kahveye kakule eklemesiyle ortaya çıkan kahvedir. İçimi serttir.
Kül kahvesi: Kül üzerinde yapılan kahvenin lakabıdır. Klasik Türk kahvesidir.
Süvari kahvesi: Türk kahvesinin kendi fincanında değil çay bardağında servis edilen halidir. Türk kahvesini daha uzun içmek isteyenler için uygundur.
Gaelic Coffee: Filtre kahvenin üzerine eklenen İskoç viskisiyle hazırlanan kahvedir.
Irish Coffee: Gaelic coffee gibi olan ve Türkiye’de de bilinen bir kahvedir. İçine İskoç viskisi yerine İrlanda viskisi konulur.
Brandy Coffee: Filtre kahvenin içine eklenen brendy ile hazırlanır. İçimi sert bir kahvedir.
Keoke Coffee: Kahlua, kakao ve brendy ile karıştırılarak hazırlanan filtre kahvedir. Üzerine çırpılmış krema eklenir.
English Coffee: Viski ya da brendi yerine cinle hazırlanan bir kahvedir. İçine kahlua da eklenerek servis edilebilir.
Calypso Coffee: Rom, kahlua ve filtre kahveden oluşan, üzerine çikolata parçacıkları eklenerek servis edilen bir kahvedir.
Shin Shin Coffee: 80 ml. kahve, 40 ml. rom, 30 ml. krema ve esmer şekerle hazırlanan bir kahvedir.
Monk’s Coffee: Bitkisel bir likör olarak da bilinen Benedictine içkisiyle hazırlanan özel bir kahvedir. 40 ml. Benedictine, 80 ml. kahve karışımıyla hazırlanır. İrlanda kahvesi bardağında servis edilir.
Seville Coffee: Cointreau adında portakal likörüyle hazırlanan Seville coffee, kremayla servis edilir.
Russian Coffee: Bu içecek, votka ve krema eklenmiş bir espresso kahvedir. Espresso, şeker ve votka eklenir. Bir bardağa dökülür ve krema ile kaplanır. Kırılmış buz ekleyerek servis edilir. Malzemeler: 40 ml espresso, şeker (tat vermek için), 1 shot bardağı votka, krema (tat vermek için)
Ca phe sua da: Vietnam’a has, kahve ve sütün karıştırılması ve buz üzerine dökülmesiyle oluşan bir kahvedir. Vietnam’da bulunan filtrelerde süzülen kahveden yapılır.
Egg Coffee: Yumurta sarısı, şeker ve yoğunlaştırılmış sütle hazırlanan, Vietnam’a özel bir kahve türüdür.
Eiskaffee: Almanya’nın dondurmalı kahvesidir. Soğutulmuş kahve içine eklenen süt, tatlandırıcı, vanilyalı dondurma ve çırpılmış kremadan oluşur.
Kopi susu: Malezya ve Endonezya’da yapılan, sütlü kahvedir. Ca phe sua da’dan farklı olarak süt şekerle karıştırılır.
Yuanyang: Hong Kong’ta yapılan, çay ve kahvenin karışımından ortaya çıkan kahvedir. Sıcak ya da soğuk olarak servis edilir.
Iced coffee: Americano olarak hazırlanan kahvenin içine eklenen buzlarla oluşur. İçimi serttir.
Frappé: Yunanistan’ın en sevilen kahvelerinden bir tanesidir. Hazır kahvenin köpürtülmesi ve üzerine su eklenmesiyle oluşur. Uzun ve büyük bardaklarda buzla servis edilir.
Mazagran: Uzun içimli bir diğer soğuk kahvedir. Kahve ve buzun bir araya gelmesiyle oluşur ancak bazen limon ya da su eklenerek de servis edilir.
Palazzo: Güney Kaliforniya’da tercih edilen, moka pot’la hazırlanan bir kahvedir. İki shot espresso ile oluşturulur.
Granita de Cafe: Buzla hazırlanan bir diğer Espresso kahvedir. Üzerine eklenen çırpılmış kremayla servis edilir.