İyi Çay Nasıl Demlenir?

0
311

Çay demlemek, bir damak tadı meselesidir. Damak tadına bağlı olarak her şey gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Tarçından, karanfilden tutun zencefile kadar birçok ekleme yapılabilir çaya. Çayı çok seven bir millet olmamıza rağmen, demleme inceliklerinin birçoğunu bilmiyoruz. Şimdi en genel kurallarıyla çay nasıl demlenir bir bakalım.

Nelere Dikkat Edilmeli?
> Çayın iyi koşullarda saklanması gerekir. Nemden korunacak şekilde ağzı tamamen kapalı olarak saklanmalıdır.
> Çay suyu orta sertlikte ve tatlı su olmalıdır. Çeşme suyuyla yapılan çay, istenilen tatta ve kalitede olmaz. Klorlu, kireçli, madenli vb. sular çay için uygun değildir.
> Çay demliği porselen, cam ya da bakır olmalıdır. Alüminyum, çelik vb. malzemelerden yapılan demlikler kaliteyi düşürür.
> 1 çay kaşığı kuru çaydan, içilecek kıvamda 1 çay bardağı kadar çay çıkacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Çay Nasıl Demlenir?
> İlk olarak demliğin altına su koyularak ısıtılmaya başlanır.
> Su hafif ılıklaşınca demliğe çay koyulur. Ilıklaşan sudan demlikteki çayın üzerine eklenir ve eklenen su süzülür. Böylece çay yıkanmış olur.
> Demlik tekrar suyun üzerine koyulur. Suyun kaynaması beklenir.
> Su kaynayınca demlik suyun üzerinden alınır ve ocak kısılır. 15-20 saniye kadar kaynamanın durması beklenir.
> Kaynaması duran su, tek noktadan yavaş yavaş demlikteki çayın üzerine dökülür.
> Demleme esnasında demlik kesinlikle sallanmamalıdır.
> Demliğe koyulan 1 çay bardağı çay için 2 su bardağı kaynar su eklenmesi iyi bir kıvam sağlayacaktır.
> Demliğe 1 çay kaşığı şeker atılması çayın rengini iyileştirir.
> Demlenme süresi çayın cinsine göre değişir: Yaprak çaylarda demlenme süresi 4-7 dakikadır. Kırık çaylarda ise demlenme süresi 12-15 dakika arasındadır. Çaya göre bu süre 21 dakikaya kadar çıkabilir.
> Çay demlendikten sonra posası alınmalıdır ve öylece ısıtılmaya devam edilmelidir. Çünkü posa zamanla çayın lezzetini bozacak ve içilebileceği süreyi kısaltacaktır.
> Posası alınmış çayın ısıtılması ya da kaynatılması da problem olmayacaktır.

 

Bir tüyo: Çay sütle içilecekse bardağa önce sütü, sonra çayı koyun.

> Çayı bardağa doldururken demlik mümkün olduğunca çaya yakın tutulmalıdır. Çünkü yüksekten dökülen çayın üzerinde köpük oluşacaktır.
> Çay demlenmesi tamamlandıktan sonra yarım saat içinde içilmelidir.

Afiyet olsun.

Kimler neler demiş?

avatar
  Bu konuya abone ol  
Bildir