Başlıklar
Şifalı Çayların Özellikleri Saymakla Bitmiyor
Şifalı çaylar hem sağlığımızı koruyor hem kilomuzu…
1. Yeşil Çay
Yeşil çayın faydalarını araştıran bilim adamları; bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, farklı birçok tip kanseri önlemede önemli rol oynadığını ve kolesterolü düşürdüğünü tespit etmişler.
Son yıllarda yeşil çayın da farklı çeşitleriyle karşılaşmaya başladık. Gelişen teknoloji ile beraber yeşil çay yaprakları farklı formlarda işlenmeye başlandı. Bunlardan biri de matcha yani toz yeşil çay. Sıcak suya bir çay kaşığı kadar eklenip karıştırılarak demlenen bu yeni yeşil çay çeşidi, yapraklı olandan çok da farklı değil ancak hem içtiğiniz çayın rengini, ismini çağrıştıran yeşile boyuyor, hem de yeşil çayın farklı alanlarda kullanılmasına olanak sağlıyor.
2. Oolang Çayı
Bazılarımız adını henüz duymuş olsak da farklı çayları denemeyi sevenler oolang çayıyla tanışalı çok oldu. Yaprağının rengi yeşil ve siyah çayın arasında bir tonda olan oolang çayı, diğerlerine oranla biraz daha aromatik bir tada sahip. Oolang çayı cilt döküntülerine iyi geldiği ve diğerlerine oranla çok daha rahatlatıcı bir çay olduğunu tespit etmişler.
3. Beyaz Çay
Beyaz çay, şifalı çaylar denilince ve en az işlenmiş çaylar arasında ilk sıralarda yer alan bir çay tipidir ve piyasada nadir bulunur. Tüm çaylara göre antioksidan miktarı en yüksek olan cins, beyaz çaydır.
4. Sarımsak Çayı
Sarımsak yoğun kokusu nedeniyle bazı kişilerin hiç tüketmediği yada severek tüketmediği bir yiyecektir. Yenildiği zaman yoğun şekilde ağız kokusu oluşturur.Yapılan bir araştırmada kolesterolü yüksek olan 41 yaşlı erkeğe sarımsak çayı içirilmiştir. Sonuç olarak sarımsak çayının kolesterolü düşürdüğü sonucuna varılmıştır. Yüksek tansiyon yani kan basıncını düşürür. Oldukça önemli bir antibiyotiktir.
Vücudu hastalıklara karşı korur, mikroplarla savaşır. Çok eski yıllardan beri tüberküloz hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Pek çok zararlı bakteri, virüs ve mantarın büyümesini engeller. Sarımsağın içindeki allicin maddesi antifungal özellik kazanmasına sebep olmuştur. Kalbi koruyucu etkisi vardır, kalp dostudur. Kanseri önlemeye yardım eder. Özellikle prostat kanseri, mesane kanseri, mide kanseri, kolon kanseri ve göğüs kanseri gibi kanser türlerini engellemeye yardım eder.
5. Siyah Çay
Siyah çay denildiğinde tek bir tip çaydan bahsedildiği düşünülse de aslında onun da kendi içinde tipleri vardır. Aralarındaki farklar aromasıyla ilgilidir ve kiminde çiçek, kiminde hafif baharat aroması hissedilir ancak yapraklarının koyu renkli olması sebebiyle aynı grupta incelenirler.
Yaprakları koyu siyah olmasına rağmen demlendiğinde kırmızıya yakın bir renk aldığından uzak doğuda ‘kırmızı çay’ olarak da adlandırılan bu tip çayın faydalarını araştıran bilim adamaları; kalp hastalıklarını, kolon kanserini, diş çürüklerini ve ağız kokusunu önlemede son derece yararlı olduğunu tespit etmişler. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü tarafından yapılan uzun soluklu bir araştırmada, düzenli çay içenlerin felç geçirme risklerinin azaldığı saptanmış.
6. Ada Çayı
Şifalı çaylar listesinde yer alan ada çayı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Beyin fonksiyonlarını geliştirir. Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir. Karaciğeri temizler. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur. Aşırı terlemeyi azaltır. Stresi azaltır.
Çaylar Nasıl Demlenmeli?
Koyu yapraklı çaylar: Koyu renk yapraklı çaylar, iyice kaynamış sıcak suda demlenmelidir. Bu, aroma ve faydalı içeriklerinin suya nüfuz etmesinde oldukça önemlidir.
Açık renk yapraklı çaylar: Açık renk yaprağı olan çaylar, kaynar kaynamaz ocaktan alınmış sıcak su ile demlenmelidir. Doğru aroma için her bir fincana bir çay kaşığı düşecek ölçüde çay demlemelisiniz. Bu şartlarda hazırlanmış beyaz çay için, 4-5 dakika, Oolang çayı için 2-5 dakika ve yeşil çay için 1-3 dakikalık demleme süresi yeterlidir.
Kimler neler demiş?