Bitki çayları ne zaman ve ne kadar içilmeli?

0
2742

Bitki çayları ne zaman ve ne kadar içilmeli?

Günün hangi saatinde ve ne miktarda içilmesi gerektiği bilinmeden sıkça tüketilen bitki çayları, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

Sonbahar ve kış mevsimlerinin gelmesiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığından korunmak için sıkça tüketilen bitki çaylarının miktarı iyi ayarlanmadığı zaman ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Aktar

Havaların soğuması ile birlikte sıkça tüketilen bitki çayları ve bunların tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili uyarılarda bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, bu çayların hekim tavsiyesi ile tüketilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Eğer doktorunuz size 1 fincan bitki çayı önerdiyse siz 5 poşet tüketemezsiniz. Aksi halde sizi ölüme doğru götürecek hareketler yapmaya başlıyorsunuz demektir” dedi.

“Öncelikle Hekime Danışılmalı”

Bitki çaylarının tüketimi konusunda yaklaşımların genel olarak yanlış olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özyaral, ilacın da aslında bitkilerden çıkarılan bir kimyasal maddeden oluştuğunu hatırlatarak, ilacın kimya, zehir içerdiğinin unutulduğunu belirtti. Kullanılan bitki çaylarının da ilacın özü olduğunun ve aslında içinde kimyasal olan toksit madde bulunduğunun altını çizen Doç. Dr. Özyaral, “Ne kadar çok bitki çayı tüketilirse o kadar çok toksit madde alınmış olur. Bitki çaylarını istediğiniz kadar tüketemezsiniz. İhtiyacınız olan bitki çaylarını ancak hekiminizin desteğiyle içersiniz” diye konuştu.

“Her Bitki Çayı Günün Her Saatinde Tüketilemez”

Bazı çayların tüketimi konusunda örnekler veren çizen Doç. Dr. Özyaral, “Hazımsızlık probleminiz varsa hekiminiz ihtiyacınız olan bitki çayını sabahları aç karnına 1 fincan içmenizi önerebilir. İçeceğimiz bitki çayının miktarını çok iyi ayarlamamız gerektiği gibi hangi bitki çayını günün hangi saatinde içmemiz gerektiğini de bilmemiz lazım. Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya(1) ya da ekinezya(2) gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Ekinezya Çayı

“Aktar Sadece Satış Yapabilir”

İçilecek olan bitki çayının aktarlarda birtakım karışımlar olarak satılması konusunda da yanlışlıklar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özyaral, “Aktar, çeşitli bitkileri satma hakkına sahip bir müessesedir ancak sattığı bitkinin hangi hastalık için hangi miktarda tüketileceğini belirleyen mercii değildir. Bu iş eczacının işidir. Küçük, tek kullanımlık poşetler halinde paketlenmiş olan çayların hedefi bir fincan ölçü içerisinde demlenebilecek çay miktarının belirlenmesidir. Eğer kullanım miktarına ve kullandığınız bitki çayının vücudunuzda nelere etki ettiğine dikkat etmezseniz riskleri de çağırmaya başlarsınız” diye konuştu.

Evde Hazırlanabilecek Bitki Çayı Tarifi

Bilinçsizce bitki çayı kullanmak yerine immün sistemi güçlendirici çayların evde de hazırlanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Özyaral, “Eskiden anneanneler, babaanneler büyük demliklerin içine bir avuç ıhlamur koyarlardı. Dilimlenmiş ya da küp küp kesilmiş elmayı da içine ekleyip bir taşım kaynatırlardı. Bu hazırlanan çay dinlenmeye geçerken içine çubuk tarçın ve 67 adet de tohum karanfil eklerlerdi. Tabii istendiği takdirde bir miktar kuru ya da taze zencefil de eklenebilir. Bu çay kaynarken ya da demlenirken değil, tam olarak içileceği vakit limon ile servis edilebilir. Çünkü turunçgillerin de kabuğunda bulunan aromatik yağların bozulmaması lazım. Öğlen ya da öğleden sonra bu çay günlük 1 ya da 2 fincan ölçüsünde tüketilebilir. Bu çay, immün sistemi güçlendirici, hastalıklara karşı koruyucu bir çaydır” dedi.

Doç. Dr. Özyaral, fazla ya da usulüne uygun olmayan tüketimle sadece bitki çaylarının değil, hemen hemen her gün tüketilen siyah çayın da zararlı olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Özyaral, “Bazen ‘Çay taze mi?’ diye sorulmasının nedeni de fazla dinlenmiş çayın içindeki tanen maddesinin kabızlığa sebep olmasıdır” diye konuştu.

Dipnotlar:
(1). Yemeklerden sonra içeceğiniz bir fincan papatya çayı mideyi ve bağırsakları rahatlatarak hazımsızlık ve gaz sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.
(2). Lezzetli ve özellikle soğuk algınlığı, grip, sinüzit, faranjit gibi rahatsızlıklara karşı etkili bir ekinezya çayı için ekinezya bitkisi, iki dilim taze zencefil, bir kabuk tarçın, bir tatlı kaşığı adaçayı ve bir tatlı kaşığı tıbbi papatya ile karıştırılarak dört su bardağı kaynamış suda da demlenebilir.

 

Kimler neler demiş?

avatar
  Bu konuya abone ol  
Bildir